Terugstroming van water in de hoofdleiding is een groot gevaar voor drinkwater en  drinkwatersystemen. Goed werkende keerkleppen zijn daarom van groot belang. Zij moeten voldoen aan de hiervoor opgestelde wettelijke eisen.

Toestelbeveiligingen en wettelijke verplichtingen

Als eigenaar van een collectieve waterinstallatie bent u wettelijk verplicht (WB 1.4G) om toestelbeveiligingen, zoals keerkleppen, jaarlijks op de werking ervan te controleren. Keerkleppen voorkomen dat het water in tegengestelde richting terugstroomt in de hoofdleiding en dat eventuele verontreinigingen terug in de waterleiding kunnen vloeien. Keerkleppen worden onder andere toegepast bij vaatwasmachines, brandslanghaspels en koffieautomaten.

Controle van toestelbeveiligingen

Hydroscope: Toestelbeveiliging keerklepHydroscope controleert voor u de keerkleppen op de werking van de terugstroombeveiliging. Ook op moeilijk bereikbare plaatsen kunnen keerkleppen controleerbaar worden gemaakt met de overdrukmethode die wij hiervoor gebruiken. Deze methode is het meest voorkomend en effectief. Aanpassingen in uw leidinginstallatie zijn niet nodig. Onze adviseurs geven u na de controle een deskundig advies. Defecte keerkleppen kunnen wij tijdens de controle direct vervangen.

Toestelbeveiligingen en steekproefcontrole

Sinds kort is het niet meer verplicht om alle keerkleppen te controleren, maar is het, onder bepaalde voorwaarden, ook toegestaan om een steekproefcontrole uit te voeren. Dit kan u veel kosten besparen. Hydroscope helpt u graag met het uitvoeren van een steekproefcontrole voor toestelbeveiligingen.