15-03-2011

Legionella op locatie aan te tonen

Hydroscope en Innosieve ontwikkelen een nieuwe analysetechniek.

Hydroscope B.V. en Innosieve Diagnostics B.V. hebben een revolutionaire analysetechniek in ontwikkeling waarmee binnen een half uur een watermonster op legionella geanalyseerd kan worden. Bij de reguliere kweekmethode duurt het zo'n zeven dagen voordat de uitslag bekend is.  

Bereik en betrouwbaarheid
De analysemethode richt zich op het detecteren en kwantificeren van levende legionella pneumophila. Op termijn is de techniek ook in te zetten om legionella generiek en legionella non-pneumophila aan te tonen.

Stand van zaken
De analysetechniek wordt op laboratoriumniveau getest. Momenteel wordt er getest met praktijkmonsters. Er wordt gewerkt aan een test die op locatie is uit te voeren.

De techniek
De techniek is simpel en bestaat uit drie stappen: filteren, zichtbaar maken en tellen. Met een speciale zeef wordt het water gefilterd. Op het filter blijven de legionellabacteriën achter.

Op het filter worden stoffen toegevoegd die een verbinding aangaan met de legionellacellen. De legionellabacteriën kleuren vervolgens op. Een geautomatiseerde microscoop fotografeert het filter met de bacteriën en laat vervolgens op de foto's een telling los. Het gehele proces neemt een half uur in beslag.

Over Hydroscope
Hydroscope is één van Nederlands grootste adviesbureau op het gebied van waterkwaliteit en -veiligheid binnen gebouwen. Het adviespakket is de afgelopen 10 jaar uitgegroeid van legionellapreventie tot breed advies over drink-, proces- en bluswater. De adviseurs van Hydroscope geven persoonlijk, onafhankelijk en resultaatgericht advies wat zich doorvertaalt in hoge klanttevredenheid en loyaliteit. Hydroscope is een dochteronderneming van waterleidingbedrijf Brabant Water N.V.

Over Innosieve Diagnostics
Innosieve Diagnostics B.V. ontwikkelt en verkoopt diagnostische testkits en bijbehorende apparatuur. Haar missie is om vooral eenvoudige en op locatie uit te voeren testen te ontwikkelen ten behoeve van snelle en betrouwbare microbiële diagnostiek, zonder noodzaak van bacteriële groei of laboratorium-omgeving. De testen van Innosieve Diagnostics zijn toepasbaar in elke sector waar bacteriële diagnostiek een rol speelt, zoals in kwaliteits- en procesbeheersing, monitoring of detectie.

Meer informatie
Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Manager Buitendienst Kevin Kanters van Hydroscope, via kevin.kanters@hydroscope.nl of 076 - 572 77 87.

Toon nieuwsoverzicht