Hydroscope heeft een analyse gedaan van data uit Watertotaalbeheer, het online beheersplan dat veel van onze klanten gebruiken.
Anderhalf keer minder legionella
Bij het opstellen van een legionellarisicoanalyse registreren we hoe vaak een tappunt wordt gebruikt. Uit onze monsteruitslagen blijkt dat tappunten die wekelijks worden gebruikt anderhalf keer minder vaak legionella bevatten. Hoewel wekelijks gebruik van tappunten geen garantie is voor een legionellavrije installatie, verlaagt het wel het risico aanzienlijk.
Handmatige spoelprogramma’s beperkt effectief
Onze data laat zien dat het lastig is om een spoelprogramma consequent vol te houden. Slechts op 7% van de locaties wordt meer dan 80% van de spoelmaatregelen tijdig uitgevoerd. Bovendien heeft dit nauwelijks effect op het aantal normoverschrijdingen. Spoelen is arbeidsintensief, moeilijk vol te houden, verbruikt veel water en is weinig effectief. Data zegt echter niet alles. Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden waarin intensief en consistent spoelen wél leidde tot een flinke daling van normoverschrijdingen.
Spoelprogramma’s voorkomen
Het voorschrijven van een spoelprogramma als legionellapreventiemaatregel blijkt dus weinig effectief. Het is beter om een weinig gebruikt tappunt af te koppelen of doorstromend aan te sluiten. Hydroscope adviseert om spoelprogramma’s alleen als tijdelijke maatregel in te zetten, totdat de installatie is aangepast of bij wisselende gebouwbezetting.
Automatisering
Als het aanpassen van de installatie niet mogelijk is, biedt Hydroscope automatische spoelsystemen aan. Hiermee is zeker gesteld dat tappunten toch wekelijks worden gebruikt. Daarnaast kunnen we met sensoren het gebruik van tappunten registreren, waardoor onnodige spoelrondes kunnen worden beperkt.