Meer legionellapatiënten na warm weer
Het RIVM registreert legionellapatiënten. Onder andere in 2010 en 2018 was iets merkwaardigs aan de hand. Na warm weer, gevolgd door hevige regenval, is er een piek waargenomen in het aantal legionellapatiënten.
Vreemde theorie over waterplassen
Legionella leeft in water, maar ook in de bodem. Bij warm weer kunnen legionellabacteriën zich sneller vermenigvuldigen. Bij hevige regenval komen de legionellabacteriën vanuit de bodem in regenplassen terecht. Als hier bijvoorbeeld auto’s doorheen rijden, ontstaat er verneveling. Het inademen van deze nevel kunnen legionellabacteriën in je longen terechtkomen. Hierdoor kan je ziek raken.
Hoe vreemd is het?
Er wordt veel brononderzoek gedaan naar legionella. Ook tuinaarde en regenplassen zijn regelmatig bemonsterd. En ja, hierin worden ook legionellabacteriën aangetroffen. Na hevige regenval zijn ook op rioolwaterzuiveringen monsters genomen. Het regenwater komt hier immers samen. Bij binnenkomst op een aantal rioolwaterzuivering zijn legionellabacteriën aangetroffen. Om de theorie hard te maken zijn er veel te weinig metingen verricht en is nader onderzoek nodig.
Lang niet de enige bron
Is hiermee de toename van het aantal legionellapatiënten te verklaren? Nee, niet volledig. Bij warm weer kunnen legionellabacteriën in bijna alle watersystemen sneller groeien. Bekende bronnen voor legionella zijn. Drinkwaterinstallaties, koeltorens, afvalwaterzuiveringen, zwembaden en sauna’s.
Is het nodig om komend weekend binnen te blijven?
Nee. Vooral mensen met een lagere weerstand zijn kwetsbaar voor legionella. De kans dat gezonde mensen ziek worden is zeer klein. Echter wanneer de straten blank staan na hevige regenval is het niet verstandig om hier langdurig in te verblijven.