In het prachtige pand aan de Martinilaan in Vught worden we gastvrij welkom geheten door Jan Harberink, Facilitair Manager, en Virgel Puijpe, Hoofd Technische Dienst. Gastvrij is het taalinstituut zeker. Het pand biedt namelijk alles wat cursisten, van expats tot aan bekende Nederlanders, nodig hebben om in alle rust een vreemde taal te leren. Flexkantoren voor de 1-op-1 taalsessies, een sport- en yogaruimte voor de nodige ontspanning, meerdere restaurants en sinds 2016 ook een hotel. Sindsdien is het instituut dan ook een prioritaire instelling en is de samenwerking met Hydroscope ontstaan.
Drinkwaterveiligheid belangrijk vanwege impact
Virgel is als Hoofd Technische Dienst goed bekend met de materie rondom waterveiligheid. Hij is er zelfs voor opgeleid en kan beheersmaatregelen opstellen. Hij is wekelijks bezig met de drinkwaterveiligheid binnen het instituut en andere technische zaken zoals brandpreventie, beveiliging en afvalbeheer. “Waterveiligheid is voor ons erg belangrijk. Enerzijds omdat we moeten voldoen aan wet- en regelgeving, anderzijds omdat de impact die wij als bedrijf hebben groot is. Iedereen kent de Nonnen van Vught. Als er iets gebeurt, krijgt dat aandacht en dat willen we absoluut voorkomen,” aldus Virgel.
Dat voorkomen neemt het taalinstituut zeer serieus. Naast de verplichte handelingen en controles, de werkzaamheden door Hydroscope en ILT, wordt gezorgd voor extra beheersmaatregelen. Hydroscope heeft vorig jaar het beheersplan herzien, met als resultaat dat er de komende tijd extra preventieve maatregelen worden verricht, zoals het vervangen van keerkleppen, het aanpassen van leidingwerk en het weghalen van loze leidingen. “Structureel proberen we iedere keer een aantal preventieve maatregelen op te pakken om de drinkwaterkwaliteit optimaal te houden. Zo ontkalken we eens per jaar de meest risicovolle tappunten,” zegt Virgel.
Verduurzaming en efficiëntieslag met Watertotaalbeheer
Met zo’n 800 tappunten in totaal was het drinkwaterbeheer voor de organisatie een tijdrovende klus. Al was het alleen al om de 14 mappen met administratie bij te houden. Om die reden is Regina Coeli vorig jaar overgestapt op Watertotaalbeheer. Virgel: “Nu kunnen we het beheer heel eenvoudig via de app of computer doen. Het werkt een stuk sneller en efficiënter en we hoeven geen papier meer te gebruiken.” Jan vult aan: ”Dit past ook veel meer bij de policy van het bedrijf. Verduurzaming, het beperken van afval, minder printen en meer digitaliseren. Wij zijn dat op alle fronten aan het doorvoeren en Watertotaalbeheer past daar heel goed bij.”
Energieneutraal en toekomstbestendig
Regina Coeli is heel bewust bezig met verduurzaming. Sinds kort beschikt het instituut over zonnepanelen en dat maakt het gebouw energieneutraal. Er is veel geïnvesteerd om te voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030. Zo beschikken ze inmiddels ook over energielabel B. Jan: “Voor de energierekening is dat uiteraard interessant, maar zeker ook voor aanbestedingen. Steeds vaker wordt de vraag gesteld wat je aan duurzaamheid doet en waar je staat.” Ook is Regina Coeli bezig met warmtepompen en is er geïnvesteerd in een grondwaterpomp. “Waterbesparing is ook belangrijk in de verduurzamingsslag. Zo zijn er bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen geplaatst,” sluit Virgel af.