De meeste Legionella-uitbraken zijn terug te herleiden naar koeltorens, bubbelbaden en douches. In een enkel geval wordt er een andere bron gevonden. Afvalwater is zo’n bron.
1999 Denemarken
Vijf medewerkers raken besmet met Legionella nadat ze in een besloten ruimte werkzaamheden hebben verricht aan een afvalwaterzuivering van een voedingsmiddelenbedrijf. De medewerkers droegen niet de juiste beschermingsmiddelen.
2003 en 2004 Frankrijk
In Pas-de-Calais worden 86 mensen ziek, waarvan er 18 overleiden. Zowel in de koeltorens als de afvalwaterzuivering van een petrochemisch bedrijf wordt Legionella aangetroffen.
2004 Zweden
Een medeweker loopt Legionellose op na het werken op een afvalwaterzuivering van een papierverwerkend bedrijf.
2005 en 2008 Noorwegen
64 mensen worden ziek van Legionella. In eerste instantie werd gedacht dat de luchtwasser de besmettingsbron was. Echter na het sluiten van een luchtwasser bleven er patiënten bijkomen. Na het vinden van Legionella in de afvalwaterzuivering van een houtverwerkingsbedrijf, is de zuivering gesloten. Daarna zijn er geen patiënten meer bijgekomen.
2005 Finland
Een medewerker wordt op 200 meter van de afvalwaterzuivering ziek. Waarschijnlijk is de afvalwaterzuivering de bron. Vermoedelijk is de Legionellabacterie via een nabijgelegen koeltoren in de afvalwaterzuivering terechtgekomen.
2006 Finland
Een medewerker is ziek geworden na werken op een afvalwaterzuivering. In het beluchtingsbassin is Legionella aangetroffen.
2013 Duistland
In Warstein worden 78 mensen ziek. 18 mensen komen te overleiden. Er werd Legionella in een afvalwaterzuivering aangetroffen. Het water van de zuivering werd op de rivier geloosd en ingenomen door twee koeltorens. De koeltorens zorgde voor de verspreiding van Legionella.
Brononderzoek in Nederland
Bij een recent promotieonderzoek is de aanbeveling gedaan om afvalwaterzuiveringen mee te nemen bij bronopsporing naar Legionella.
Heeft u vragen over dit artikel of wilt u aanvullend advies, neem dan contact met ons op.